Balaton télen-nyáron

Balaton télen-nyáron

A fonyódi kagylós part története

2022. szeptember 27. - Balatonfan

Jártál már a fonyódi - bélatelepi kagylós parton? Ha nem, akkor legközelebb feltétlenül látogasd meg ezt a Balaton déli partján található természeti kincsnek számító helyet, ahol több millió éves geológiai folyamatok emlékeire lelhetsz. A látvány szürreális, hiszen a parton szőnyeget képez a rengeteg kagyló, amihez a hátteret a túlsó parton a Tapolcai-medence tanúhegyei adják.

fonyodi-kagylos-part-kecskekorom-balaton-telen-nyaron1_jpg.jpg

Kép forrása: niklcru.hu

Fonyód-Bélatelep: különleges hely, különleges hangulattal

Bélatelep alapítója Dr.Szaplonczay Manó, aki Somogy vármegye tisztifőorvosa volt és az orvosi tevékenysége mellett sokat tett a balatoni fürdőkultúra fellendítése érdekében. Gróf Zichy Béla az ő kezdeményezésére parcellázott ki a hegyen lévő birtokán 32 telket, ahová megépülhetett az az azóta híres villasor, amit Zichy Béla gróf tiszteletére Bélatelepnek neveztek el. Elsőként a Szaplonczay-villa épült fel 1894-ben, amely ma is megtekinthető a Bartók Béla út 24. szám alatt.

A Bélatelep az évek során, nyaranta nagyon fontos központi hellyé alakult át a politikusok, gyártulajdonosok, jogászok, földbirtokosok, művészek, hírességek körében. Az ide épített villák a mai napig megőrizték jellegzetes vonásaikat, eredeti formájukat. A villák melletti sétányról nyílik a Balaton legszebbnek tartott panorámája - meseszép a tóra, és a túlparti hegyekre: a szőlő borította Szent György-hegy, a romantikus Szigliget, a Badacsony, a hegyes Gulács, és a szelíd Csobánc.

Balatoni kecskeköröm - a legenda

A kecskekörmök keletkezéséről számos legenda él a köztudatban. Talán az egyik legismertebb Garay János regéje nyomán maradt fenn.

A monda egy aranyszőrű kecskéket legeltető gőgös királylányról és az érte epekedő Tókirály fiáról szól, aki miután a lány visszautasította, belehalt a szerelmi bánatba. A király bosszút állt a gyermeke elvesztéséért, megátkozta a lányt és a kecskenyájat. A Balaton vize hatalmas hullámokat vetett: a kecskéket elnyelte a víz, a lányt pedig egy szikla zárta magába. A legenda szerint a tóba veszett kecskenyáj szárazföldre vetett körmeit azóta is meg lehet találni a parton.

Balatoni kecskeköröm - a valóság

A valóság kevésbé romantikus, mert balatoni kecskeköröm valójában egy Pannon-tengerben 5 millió éve élt kagyló - a Congeria ungula caprae - lekoptatott maradványainak a népies elnevezése. A legtöbb a Tihanyi-félszigeten található belőle, de a déli parton, Szántódon és Fonyódon is megtalálhatók.

Miért érdemes Fonyódra látogatnod?

Sokak szerint a fonyódi hegyekről tárul fel a Balaton legszebb panorámája, ami lélegzetelállító látvány. Ha egyszer megtapasztalod ezt az élményt, soha nem tudsz és nem is akarsz szabadulni tőle - folyton visszavágysz. Az északi part csodás tanúhegyei a magyar tenger kékeszöld színű víztükrével, a Vár-hegy, a Sipos-hegy, a legendás bélatelepi villasor alatti sétány varázslatos természetessége magával ragad.

Semmiképpen ne hagyd ki:

  • a Balaton part leghosszabb mólójaként emlegetett fonyódi mólót, ami 464 méteres
  • a Bélatelepi villasort és kagylós partot - a Sipos-hegyi kilátót és a Várhegyi Széplátót
  • a Kripta-villát, ami az örök szerelem háza
  • a Fonyódi Palánkvárat
  • a Fonyódi piacot, ami a délipart legnagyobb piaca

Jártál már a fonyódi - bélatelepi kagylós parton? Nem? Akkor legyen ez a következő úticél, mert ősszel is parádés látvány és élmény vár rád!

 optimalnet-ads-hirdetes-728-90-1_1.gif

A Fonyódi Harcsafesztivál, ahol sok program és ízélmény vár!

Ha nyár, akkor Fonyód, ha Fonyód, akkor Harcsafesztivál! Miért? Mert ez a nyár legnépszerűbb rendezvénye a Balaton parti városban, amit az idén immár a kilencedik alkalommal rendeznek meg a Vigadó téren augusztus 26-27-én.

Az esemény minden korosztály számára izgalmas és kihagyhatatlan programokat tartogat, a családias hangulat, a jókedv mindkét napon garantált. Ahogy a finom, ínycsiklandozó illatok és ízek is, amelyekről a főző- és gasztro bemutatók gondoskodnak majd. A fesztiválon harcsából készült finomságok sokasága várja, hogy megkóstold: a káposztás harcsától, a harcsa csipszen át, a roston sült harcsáig.

Színes könnyűzenei és folklór műsorokban sem lesz hiány, de lehetőség van egy különleges naplemente túrát tenni a nevezetes fonyódi villasoron is.

Kikkel találkozhattok az idén? Lássuk a részletes programokat!

08.26. Péntek

  • 17:00 Üstökös Családi Kompánia vásári komédiája
  • 18:00 Tschepen Tamás dallamok zongorán
  • 19:00 Balogh Szofi francia sanzonestje
  • 20:00 Megarox Egyesület operett és revü műsora
  • 21:00 Korda György és Balázs Klári
  • 22:00 Dj.Forkmann

08.27. Szombat

  • 14:00-19:00 Játszóház a gyerekeknek
  • 14:00 Tschepen Tamás gitár előadása
  • 16:00 Próká-torok jazz ének műsora
  • 17:00 Fonyódi Betyárok néptánc-bemutató
  • 17:30 Répa, retek, mogyoró gyermekkoncert
  • 19:00 Utcabál a Rulett együttessel
  • 21:00 Lotfi Begi 22:30 Dj.Forkman

A rendezvény nem titkolt célja az, hogy népszerűsítsék a hazai halfogyasztást és mindenkinek felhívják a figyelmét az élővizek védelmére.

A hazai halfogyasztás jellegzetességei - írjuk felül a számokat!

Hazai sajátosság, hogy a karácsonyt megelőző időszakra esik a halfogyasztásunk mintegy 35-40 százaléka, aminek eredményeképpen az egyes nagy haltermelők akár az éves forgalmuk 60-70 százalékát ilyenkor bonyolítják. A jelenlegi egy főre jutó éves átlag halfogyasztás szerencsére az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekszik ( jelenleg 6,5 kg/fő), de még most is csak sereghajtók vagyunk az Uniós polgárok 24 kilogrammos átlagfogyasztáshoz képest. A cél az lenne, hogy minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak, ne csak karácsonykor, hanem az év minden napján, egyre többen válasszák a magyar halakat.

Miért érdemes halat fogyasztani?

Amellett, hogy finom, sokféleképpen és gyorsan elkészíthető, rendkívül egészséges is. Érdemes minél többször fogyasztani a magas omega-3 zsírsav, jód-, fluor-, szelén-, foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma miatt. Csökkenti a szívroham kialakulásának a kockázatát, részt vesz a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, segíthet a stressz leküzdésében, mérsékli az időskori szellemi leépülés gyorsaságát, sőt az allergiás megbetegedések megelőzésében is szerepe lehet.

Néhány érdekesség a Harcsafesztivál főszereplőjéről a harcsáról

A harcsa (vagy más nevein folyami harcsa, szürkeharcsa, lesőharcsa, pumaharcsa, sárgaharcsa, pozsárharcsa) a legnagyobb ragadozó halunk, teste csupasz, teljesen pikkelytelen. Színe többnyire fekete vagy szürke, a feje nagy, reszelőre emlékeztető apró tűhegyes fogai vannak (gerebenfogazat). A széles száján a tájékozódást és ízlelést segítő bajusszálak vannak (a felső ajakon, a szájszeglet közelében 2 hosszú, alul 4 rövidebb). Társasan él, a nappalt nyugalmi állapotban tölti, főként éjjel táplálkozik. Kifejlett példányai 1-1,5 méteresek és 10-15 kg súlyúak. Mindenevő, hallal, rákokkal, piócákkal, békákkal, puhatestűekkel táplálkozik, de nem ritka, hogy a nagyobb példányok zsákmányául eshetnek a vízközelben élő kétéltűek, emlősök, vízimadarak is. Hazánkban hitelesen lejegyzett eddigi legnagyobb példánya 113 kg, 230 cm volt.

Kóstold meg te is a harcsából készült ételeket - garantált az ízélmény!

A harcsából sokféle ízletes étel készülhet, és hidd el, ezen a fesztiválon el is készülnek a legnépszerűbbek, legfinomabbak. Szálkamentes, ízletes húsa mindenkit kísértésbe hoz. Képzeld el amint ott rotyog előtted a harcsapaprikás, vagy a hamisítatlanul ízletes harcsa halászlé… Vagy egyik harcsa csipszet ropogtatod a másik után, miközben a roston sülő harcsaszeletet méregeted azt lesve mikorra készülnek el. A káposztás harcsa, a harcsatepertő, a harcsafasírt, vagy a rántott harcsa…Hm… Ugye, milyen ellenállhatatlannak tűnnek?

Akkor ne hagyatkozz tovább a képzelő erődre, inkább látogass el te is a családoddal, barátaiddal a Fonyódi Harcsafesztiválra és tapasztaljátok meg ezt a kihagyhatatlan ízélményt!

Fonyódon kiengedik a gin-t a palackból!

Minden túlzás nélkül mondható, hogy az egyik legkülönlegesebb égetett szeszes ital a gin. Története még az ókorban kezdődött: fő alkotóeleme a borókabogyó, amelyet már az ókorban is használtak gyógyításra, viszont az első ginszerű gabonapárlat elkészülés e a 17. századra datálható, egy holland orvos készített el, és ez a gabona és égetett szesz már borókabogyóval volt kombinálva. Aztán jött néhány viharos évtized, például amikor az angol lakosság annyira gin rajongó lett, hogy volt olyan év, amikor a gabona termés fele ment kenyérre, fele gin gyártásra. De a viktoriánus kor végére már szabályozott gyártás és minőségi előírások mellett készült a gin, és ez már a ma ismeret ginre szinte teljes mértékben hasonlított.

Alapvetően semleges ízű ital, emiatt tökéletes koktél alap. A gin tonikot nem kell bemutatni senkinek, egyik legkedveltebb koktél az itthoni közönség számára is, azt viszont kevesebben tudják, hogy a korai gin tonik egy „véletlennek köszönhetően” született meg.

balatoni-program-balaton-telen-nyaron-fonyod-3.jpg

Amikor a brit korona ékköve lett India, a legnagyobb gondot a vezetés számára a malária jelentette. A cinchona nevű fa kérgéből nyerték ki kinint, és ezt adták az ott állomásozó brit hadsereg tagjainak malária ellen. Igen ám, de önmagában nagyon keserű lett volna, így vizzel, kis cukorral elkeverve itták inkább, és a fájdalomcsillapítás jegyében azért egy „kis hazai” gin is került a poharakba, és már megis született az első generációs gin tonic. A többi már történelem: az 1900-as években bekerült a standard koktélok közé, egyrészt mert könnyen és gyorsan elkészíthető, másrészt összesen három összetevőből áll, így az a fajta klasszikus, ami a világ szinte bármely táján elkészthető, bármikor.

Ha a ginhez egy életérzést kellene párosítani, akkor kétségtelenül az art deco luxusának és modernitásának egyvelege keveredne a 30-as 40-es évek klubjainak karcos energiájával, ha zene, akkor pedig mi más is lehetne, mint a jazz egyik legnépszerűbb múfaja, a swing. Egy régi kor képének mai rajzolata, megőrizve minden eleganciát és csillogást, napjainkra vetítve. Erről mesél minden pohár gin, ezt az érzést zárja magába ez az ital, és ídézi meg egy különleges helyszínen olyan szakértői kezek alól kikerülő, védett recept alapján készülő párlatokkal, amit mindenképp érdemes kipróbálni.

Az Opera Gin az első Magyar Gin Manufaktúra, 2018-ban alakult és röpke 3 év alatt az élvonalba került egyedi ízvilágú, mégis a London Dry Gin szabványainak megfelelő italuk a nemes hagyományos magyar ízeket is megidézi. Minden összetevő harmónikus egységet alkot, kiemelve a gin eredetét, de plusz különleges és egyedi ízvilágot adva annak. Prémium minőségű ginjeik rövid időn belül világszerte ismertek és elismertek, és ezekből kap egy kis ízelítőt a nagyközönség is élőzenével, különleges hangulattal, nem mindennapi panorámával.

Most nem kell időutazni, sem a tengerentúlra menni ezért a nem mindennapi élményért hangulatért, mert a Balaton partján, Fonyódon egy gin kóstoló keretein belül nemcsak az italba, a hangulatba is belekóstolhat minden látogató július 9-én.

süti beállítások módosítása