Balaton télen-nyáron

Balaton télen-nyáron

Kripta Villa – Az örök szerelem háza

2020. október 16. - Balatonfan

A világ számos helyén építettek emlékhelyet a szerelem számára, melyek mágnesként vonzzák az érdeklődők százezreit. Az örökzöld téma, mely leválaszthatatlan létünkről, kifogyhatatlan forrása a művészeteknek és a történelemnek egyaránt.

Íme néhány jellegzetes „szerelem-lakóhely”, mintegy ízelítő és kedvcsináló gyanánt:

Horvátországban a dubrovniki Szerelmi Történetek Múzeuma – ennek a különleges múzeumnak a megálmodói missziójuknak tekintik azt, hogy a világ minden tájáról csokorba gyűjtsenek figyelemre méltó szerelmi történeteket; valamint olyan tárgyakat is, amelyek magukban hordozzák egy rendkívüli szerelem kézlenyomatát.

De ki ne hallott volna az indiai Taj Mahalról, melyet Sáh Dzsáhán építtetett felesége halála után, miután az megszülte a 14. gyermeküket. A férj bánatában véget akart vetni az életének, azonban a szerelme iránt érzett mély tisztelete emlékére eltervezte, hogy megépíti ezt a szemet gyönyörködtető palotát.

A versailles-i kastély részeként ismert Petit Trianon is a szerelem emlékhelyéül szolgál, noha a történet több értelemben is megdöbbentőnek bizonyul. XVIII. Lajos király szerelmi ajándékként szánta az épületet az elbűvölő Madame de Pompadour részére; a király nem tudta átadni dúsgazdag meglepetését, hiszen kedvese közvetlenül az épület befejezése előtt hirtelen elhunyt. Úgy fest, hogy a király a kastélyt mindenképpen a(z élő) szerelem jegyében kívánta megörökíteni, ezért átadta fiatal szerelmének, Marie Antoinette-nek.

Örökszerelem-villa Fonyódon

Ezen döbbenetes love storyk közé hazánk is felzárkózik. A Fonyód látványosságaként ismeretes Kripta-villa a múlhatatlan szerelem egyik kézzel fogható és megcsodálható hajléka. A közelgő esküvőre készülő családot és násznépet az oltár előtt magát meggondoló ara hirtelen érzelempangása is meghökkenti. Abrudbányai Ödön és Anda Magdus esetében azonban a menyasszony életből való hirtelen és tragikus kilépésével fordult egy nagyot a világ.

A gazdag ifjú és a szegény lány klasszikus irodalomból ismert szerelmének útjába végre nem gördítettek akadályt a vagyonféltő szülők. Már javában folyt az esküvőszervezés, amikor a menyasszonyt a halál kiragadta a leendő férj életéből; az egybekelés előtt néhány héttel. A szívszorító esetet követően az összetört férfi mindent megtett annak érdekében, hogy elfogadja: az élet megy tovább, szerelemmel vagy annak hiányában egyaránt. Újra el kezdte keresni a boldogságot; megnősült, gyermekeket nemzett. Úgy tűnt, hogy a szerelmi veszteség okozta űrt, végre betölti a család, az élet.

Egy nápolyi családi nyaralás során, a meseszép táj feltépte a régi szerelem sebeit. Ekkor születhetett meg Abrudbányai Ödönben az a terv, hogy ha visszahozni nem is tudja szerelmét a síron túli világból, azonban egy csodálatos helyen emléket állíthat kedvesének, közös szerelmüknek. Ezt a helyet Fonyódon lelte meg végül, ahol villát építtetett, és családjával új életet kezdett e falak között.

kriptavilla-orok-szerelem-haza-fonyod.jpg

Fotó: sunsetresort.hu

A villa különlegessége az alagsorban található kripta, melyben két szobrot (Magdust és Ödönt ábrázolót) láthatunk egy vörösmárványágyra fektetve. A páratlan fonyódi örökszerelem-villa ma is meglátogatható. Érdekesség: egy helyi hagyomány szervesen hozzáépült az épülethez, mely szerint az ide „zarándokoló” szerelmesek, amennyiben megfogják egymás kezét a márványágyban fekvő szoborpár fölött, örök szerelem vár rájuk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balatontelennyaron.blog.hu/api/trackback/id/tr7516240416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása