Balaton télen-nyáron

Balaton télen-nyáron

Fonyódon kiengedik a gin-t a palackból!

2022. július 04. - Balatonfan

Minden túlzás nélkül mondható, hogy az egyik legkülönlegesebb égetett szeszes ital a gin. Története még az ókorban kezdődött: fő alkotóeleme a borókabogyó, amelyet már az ókorban is használtak gyógyításra, viszont az első ginszerű gabonapárlat elkészülés e a 17. századra datálható, egy holland orvos készített el, és ez a gabona és égetett szesz már borókabogyóval volt kombinálva. Aztán jött néhány viharos évtized, például amikor az angol lakosság annyira gin rajongó lett, hogy volt olyan év, amikor a gabona termés fele ment kenyérre, fele gin gyártásra. De a viktoriánus kor végére már szabályozott gyártás és minőségi előírások mellett készült a gin, és ez már a ma ismeret ginre szinte teljes mértékben hasonlított.

Alapvetően semleges ízű ital, emiatt tökéletes koktél alap. A gin tonikot nem kell bemutatni senkinek, egyik legkedveltebb koktél az itthoni közönség számára is, azt viszont kevesebben tudják, hogy a korai gin tonik egy „véletlennek köszönhetően” született meg.

balatoni-program-balaton-telen-nyaron-fonyod-3.jpg

Amikor a brit korona ékköve lett India, a legnagyobb gondot a vezetés számára a malária jelentette. A cinchona nevű fa kérgéből nyerték ki kinint, és ezt adták az ott állomásozó brit hadsereg tagjainak malária ellen. Igen ám, de önmagában nagyon keserű lett volna, így vizzel, kis cukorral elkeverve itták inkább, és a fájdalomcsillapítás jegyében azért egy „kis hazai” gin is került a poharakba, és már megis született az első generációs gin tonic. A többi már történelem: az 1900-as években bekerült a standard koktélok közé, egyrészt mert könnyen és gyorsan elkészíthető, másrészt összesen három összetevőből áll, így az a fajta klasszikus, ami a világ szinte bármely táján elkészthető, bármikor.

Ha a ginhez egy életérzést kellene párosítani, akkor kétségtelenül az art deco luxusának és modernitásának egyvelege keveredne a 30-as 40-es évek klubjainak karcos energiájával, ha zene, akkor pedig mi más is lehetne, mint a jazz egyik legnépszerűbb múfaja, a swing. Egy régi kor képének mai rajzolata, megőrizve minden eleganciát és csillogást, napjainkra vetítve. Erről mesél minden pohár gin, ezt az érzést zárja magába ez az ital, és ídézi meg egy különleges helyszínen olyan szakértői kezek alól kikerülő, védett recept alapján készülő párlatokkal, amit mindenképp érdemes kipróbálni.

Az Opera Gin az első Magyar Gin Manufaktúra, 2018-ban alakult és röpke 3 év alatt az élvonalba került egyedi ízvilágú, mégis a London Dry Gin szabványainak megfelelő italuk a nemes hagyományos magyar ízeket is megidézi. Minden összetevő harmónikus egységet alkot, kiemelve a gin eredetét, de plusz különleges és egyedi ízvilágot adva annak. Prémium minőségű ginjeik rövid időn belül világszerte ismertek és elismertek, és ezekből kap egy kis ízelítőt a nagyközönség is élőzenével, különleges hangulattal, nem mindennapi panorámával.

Most nem kell időutazni, sem a tengerentúlra menni ezért a nem mindennapi élményért hangulatért, mert a Balaton partján, Fonyódon egy gin kóstoló keretein belül nemcsak az italba, a hangulatba is belekóstolhat minden látogató július 9-én.

A bejegyzés trackback címe:

https://balatontelennyaron.blog.hu/api/trackback/id/tr1517874511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása