Balaton télen-nyáron

Balaton télen-nyáron

6 ok, amiért jó itthon, és a Balatonon nyaralni!

2020. július 21. - Balatonfan

A magunk mögött hagyott néhány hónap alatt sok mindent átértékeltünk, számos kérdésben másként vélekedünk, mint ezt megelőzően. Nincs ez másként a sokat hallott, és a legtöbbek által megfogadott jószándékú maradj otthon! intéssel sem.

Ajtónkon már réges-rég bekopogott a nyár, ezért minden porcikánk a kimozdulás felé serkent bennünket! Az otthon talán túlontúl édessé vált a pandémia idején, így szükségét érezzük némi atmoszféra-váltásnak – természetesen az előírásoknak megfelelően.

Ha tavaly ilyenkor lennénk, akkor nagy eséllyel a bakancslistánkat böngészve pásztáznánk a pénztárcánkhoz és időnkhöz leginkább igazodó, leggyakrabban külföldi csodahelyeket, amelyek a pirosbetűs vétek kihagyni! címkével vannak felvértezve.

Valahányszor hazai nyaralásról esik szó, méltán kihagyhatatlanként képbe kerül az örökzöld favorit üdülőhely: a Balaton!

Külföld vs. Itthon? 

balatoni-nyaralas-1.jpg

Az összemérés-listán szerepelhetne akár a Balaton vs. Adria? kérdésfelvetés is, ám lényegre-törőbbnek bizonyult egy összefoglaló jellegű kérdésben megfogalmazni mindezt.

Külföld

Számos érv szól a külföldi tapasztalat- és élményszerző utazások mellett, melyre minden időben vágytak az emberek világszerte, a látni és megismerni izgalomteljes óhaj birtokában.

De mire is vágyunk igazán a külföldre történő utazásaink során? A válaszlehetőségek a következőkben (is) kimutathatóak:

  • látványosságokra
  • érdekességekre
  • kalandokra, sok izgalomra
  • örömteli élményekre
  • új kapcsolatokra
  • egy új nyelv és kultúra megismerésére
  • az ismertből, a komfortzónából való átmeneti kimozdulásra
  • önbizalom-növelésre
  • a kulturális érzékenységünk fejlesztésére, ebben az erőteljesen globalizálódó világban.

Itthon

balatoni-utazas-1.jpg

Az országunk határain belül történő nyaralásunknak több előnye is van, mint azt előre gondolnánk, hiszen: kevesen tudják elmondani magukról, hogy olyanképpen ismerik az ország minden zegét-zugát, akárcsak a tenyerüket. Szóljon alább néhány ok az itthon-nyaralás mellett.

1. Csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat – hiszen nem lesz szükség repülőjegy-vásárlásra, így utazásunk sokkal kevésbé lesz káros hatással környezetünkre. Tovább fokozható mindez, amennyiben kedvet kapunk a vonatos utazásra, esetleg kerékpáros túrán vennénk részt a családdal. Kerülve a forgalmat, több idő jut a táj szépségét szemrevételezni, a kiadós beszélgetésekre, sőt: az autós forgalmak elkerülésével járó stresszfaktor kiiktatására is.

balatoni-latnivalok-1.jpg

2. Felfedezhetjük, megismerhetjük kulturális örökségeinket, történelmünket, nevezetességeinket.

3. Útközben is megszervezhetjük újabb kirándulással egybefűződő terveinket.

4. Sort keríthetünk a régen halogatott család-, barát- és rokonlátogatásokra.

5. Pénzt spórolhatunk meg – elkerülve a trükkös és drága turisztikai csapdákat, az oltási költségeket, az autóbérlést, az árfolyamot és egyéb többletköltségeket egyaránt.

6. Nem ütközünk nyelvi akadályokba – nem lesz szükségünk sem szótárra, sem tolmácsra.

Az utóbbi időben bebizonyosodott annak a meglátásnak a helytállósága, mely szerint: a Földet, a természetet nem megszelidíteni, magunkhoz igazítani szükséges, hanem megismerve értékeit, együtt rezdülni vele.

Kezdjük mindezt a hazai csodahelyek megismerésével, melyből egyértelműen kihagyhatatlannak bizonyul bolygónk egyik jellegzetes természeti ritkasága: a Balaton!

A bejegyzés trackback címe:

https://balatontelennyaron.blog.hu/api/trackback/id/tr6816040312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunny Days 2020.07.21. 22:12:30

Balaton, Balaton, a csapból is már az folyik. Ennyire rá van szorulva a reklámra, vagy ennyire fantáziátlanok a cikkek szerzői hogy másról nem képesek írni, mindig csak a Balatonról? Nincs az országban sehol máshol vízpart, ahol pihenni lehet?

Urancityhero 2020.07.21. 22:47:41

Dől a hülyeség az emberekből, rosszakarókból. Ilyen drága, olyan rossz. Nem, egyáltalán nem rossz, hanem egy csoda a Balaton. Nem, egyáltalán nem drágább mint más hely, nem drágább mint Horvátország, vagy Olaszország, sőt.

KékFény6 2020.07.21. 23:28:18

@Sunny Days: Nézd már meg ecsém a Blog címét!

Igyunk_vizet 2020.07.22. 09:00:14

Túl kell lépni a siófoki Petőfi sétány rossz emlékein, mert a Balaton ennél jóval több, ahogy a cikkben is írják. Ott van Tihany, Fonyód, Badacsony...stb.
Egyébként meg nem igaz, hogy Horvátországban mindig jó idő van, mert járt már nekünk nem egy ismerünk úgy, hogy az egyhetes nyaralás alatt 4 napig esett az eső.

nemecsekerno_007 2020.07.22. 09:06:58

+1 Az országban marad a pénz.

Viola68 2020.07.22. 13:37:20

Én a szerencsésebbek közé tartozom abban a tekintetben, hogy eljutok nyaralni. Vannak, akik nem.
süti beállítások módosítása