Balaton télen-nyáron

Balaton télen-nyáron

Csisztapuszta, a Balaton melletti ékszerdoboz

2021. február 26. - Balatonfan

Kipróbáltuk Fonyód remek strandjait, meghódítottuk a Sipos-hegyi kilátót és megcsodáltuk a semmihez sem hasonlítható balatoni panorámát? Magunkba szívtuk a víz illatát? Délutánonként élveztük a víz morajlását és a sirályok vijjogását? Tombol a nyár, mégis reggelre kelve sötét fellegek borítják az eget? Semmi gond, Fonyódtól 7 km távolságra található a Balaton-felvidéki, Buzsák melletti Csisztapuszta. Itt található, egy kis ékszerdobozhoz hasonlító fürdő, amely 5 medencével várja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyó családokat.

Amíg a gyerekek birtokba veszik a gyerekmedencét és a játszóteret, addig anya és apa megpihentetheti fáradt végtagjait és regenerálódhat a 593 méteres mélységből feltörő, termálvízzel töltött medencék egyikében.

Ha a nagyszülők is velünk tartanak, akkor ők pedig gyógyulhatnak a kis ülőmedencében, amely 38-40 °C-os, vagy a nagy, fedett medencében, amely pedig 36-38 °C-os gyógyvízzel van töltve. Mozgásszervi, emésztőrendszeri, reumatikus és nőgyógyászati panaszok enyhülhetnek a fürdőzés után.

Ha már mindenki megéhezett, ki sem kell lépnünk a fürdőből, mert helyben lehet ebédelni és kávézni is. Míg a gyerekek délutáni pihenéssel töltik az időt, anya elmehet egy frissítő, kényeztető masszázsra, míg apa beülhet a szaunába.

A fürdő érdekessége, hogy ezen a Somogy megyei kis településen 1956-ban olajat kerestek, amikor termálvíz tört a felszínre. A helyiek sokáig nem tudták, hogy gyógyvizet találtak és hagyták a feltörő vizet elfolyni.

csisztafurdo-csisztapuszta-szallas-fonyod.jpg

"Elsőként az állami gazdaság dolgozói fedezték fel, hogy a reumás panaszok esetén kedvező hatású a szabadon elfolyó termálvíz, s kis gödröket vájtak a földbe, amelyek kezdetleges medenceként funkcionáltak. " Forrás: buzsak.hu

Az itt felszínre törő, 42 °C-os vizet 2006-ban gyógyvízzé minősítették, ami azt jelenti, hogy nagyon magas az ásványi anyag tartalma és bizonyított a gyógyhatása, valamint számos alkalommal vizsgálják a víz minőségét is.

A fürdő, minősített gyógyvizének és családias jellegének köszönhetően sok visszatérő, külföldi vendég kedvelt helye is. A fürdő 2013-ban felújításon esett át, így megőrizte családias jellegét, de mégis megtartotta azt a báját, ami kedveltté teszi az idelátogatók számára.

csisztapuszta-csisztafurdo.jpg

Forrás:sunsetresort.hu

Ha mi is a szívünkbe zártunk, máskor is visszatérhetünk, mert a fürdő egész évben várja vendégeit. A meleg víz és a két fedett medence lehetővé teszi, hogy a hidegben is élvezhessük a gyógyvíz nyújtotta előnyöket.

Szép idő esetén is érdemes idelátogatni, és egy egész napot szentelni ennek, a Balatonhoz legközelebbi termálfürdőnek, bizony nem fogunk csalódni.

Nem tudjuk még hogyan alakul a nyár, de attól mi már készülünk és próbálunk nektek elfogadható alternatívákat találni, merre érdemes majd indulni és milyen helyszíneket érdemes meglátogatni remélhetőleg már tavasszal, kora nyáron.

A bejegyzés trackback címe:

https://balatontelennyaron.blog.hu/api/trackback/id/tr3516439262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása