Balaton télen-nyáron

Balaton télen-nyáron

Tudj meg többet a SUP-ról!

A Balaton legnépszerűbb nyári sportjáról.

2021. július 15. - Balatonfan

Nyár, napsütés, szerelem, sport, vízpart, hullámok – megannyi kellemes érzés kerít minket hatalmába e szavak hallatán. Vártuk ezt az időszakot, talán jobban, mint bármikor. Lazítani, aktívan pihenni – ki ne vágyna erre?

Ennek egyik nagyszerű, viszonylag új, Magyarországon csupán néhány évre visszatekintő módja a SUP, ami nem más, mint az állva evezés. Kell hozzá a napsütésen és a vízen kívül egy speciális deszka, evező és nem kevés egyensúlyérzék.

Mi a SUP (stand up paddle), és honnan ered?

Hivatalos szabadtéri sportággá 2013-ban vált, nem meglepő módon az Amerikai Egyesült Államokban. De, mint sok minden mást, úgy ezt sem a XXI. század találta fel, már az 1900-as évek elejéről is találhatunk róla szóló feljegyzéseket.

Lehet evezni térdelve vagy állva, a technika könnyen, akár egy-két foglalkozás alatt megtanulható. Akinek nincs tapasztalata a vízi sportok terén, mindenképpen vegye igénybe oktató segítségét, megéri az a néhány óra ráfordítás, hogy valóban jól érezzük magunkat a deszkán. Hiszen ezért csináljuk, nem igaz?

sup-berles-balaton-fonyod-k.jpg

Az igazán profik akár jógázni is tudnak egy SUP-on, ez már egész magas szintje a lazulás és a vízi sportolás kombinációjának.

sup-berles-balaton-fonyod-1-k.jpg

Aki először merészkedik SUP-pal a vízre, annak érdemes megfontolnia néhány jó tanácsot. Lehetőleg szélmentes időben vágjunk neki az első kalandnak, így kevesebb lesz azon külső tényezők száma, amikre figyelnünk kell. Elég lesz koncentrálni a vízre, az egyensúlyunkra, a tanult technikára, s nem kell még a szélnek is ellenállnunk.

Ha nem félünk attól, hogy beleesünk a vízbe (felvehetünk a SUP-oláshoz mentőmellényt), ez a sport remek választás lehet, hiszen nem egy edzőteremben izzadunk, a felfröccsenő víz hűsít, a hullámok tetején utazni pedig a szabadság semmivel össze nem hasonlítható érzésével ajándékoz meg minket.

sup-berles-balaton-fonyod-3-k.jpg

Szerencsére itt van nekünk a Balaton, ami kiváló terep a SUP-oláshoz, s az új sport térhódításával egyre több helyen van lehetőségünk deszkát és evezőket bérelni. Fonyódon is bekerült a bérelhető sporteszközök repertoárjába a SUP, ezt azért kell külön hangsúlyoznunk, mert bár egyformán kedves a szívünknek az egész Balaton, a badacsonyi hegyek látványával nehéz versenyezni. S ha már nyár és szerelem, képzeljük el, milyen lehet a naplementét a kedvesünkkel egy SUP-ról megnézni. Egyszerre szép és különleges, romantikus és kalandos. Ezt az élményt biztosan nem felejtjük el.

Összefoglalva a SUP egy nagyszerű vízi sport, amelyhez nincs szükség különleges feltételekre vagy tudásra. Csinálhatjuk egyedül vagy kettesben, de akár nagyobb társaságban is. Ötvözi a szörf és az evezés előnyeit, de egészen új megvilágításba helyezi a nyári sportolást. Egyszerre hódolhatunk vele az egészséges testmozgásnak és a pihentető szórakozásnak. No és a romantikának.

AJÁNLÓ >>: SUNSET RESORT: Magyarország első, Balatonon elhelyezkedő, félautomatizált apartmanhotele!

A bejegyzés trackback címe:

https://balatontelennyaron.blog.hu/api/trackback/id/tr7916628152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása