Ha nyár, akkor Fonyód, ha Fonyód, akkor Harcsafesztivál! Miért? Mert ez a nyár legnépszerűbb rendezvénye a Balaton parti városban, amit az idén immár a kilencedik alkalommal rendeznek meg a Vigadó téren augusztus 26-27-én.
Az esemény minden korosztály számára izgalmas és kihagyhatatlan programokat tartogat, a családias hangulat, a jókedv mindkét napon garantált. Ahogy a finom, ínycsiklandozó illatok és ízek is, amelyekről a főző- és gasztro bemutatók gondoskodnak majd. A fesztiválon harcsából készült finomságok sokasága várja, hogy megkóstold: a káposztás harcsától, a harcsa csipszen át, a roston sült harcsáig.
Színes könnyűzenei és folklór műsorokban sem lesz hiány, de lehetőség van egy különleges naplemente túrát tenni a nevezetes fonyódi villasoron is.
Kikkel találkozhattok az idén? Lássuk a részletes programokat!
08.26. Péntek
- 17:00 Üstökös Családi Kompánia vásári komédiája
- 18:00 Tschepen Tamás dallamok zongorán
- 19:00 Balogh Szofi francia sanzonestje
- 20:00 Megarox Egyesület operett és revü műsora
- 21:00 Korda György és Balázs Klári
- 22:00 Dj.Forkmann
08.27. Szombat
- 14:00-19:00 Játszóház a gyerekeknek
- 14:00 Tschepen Tamás gitár előadása
- 16:00 Próká-torok jazz ének műsora
- 17:00 Fonyódi Betyárok néptánc-bemutató
- 17:30 Répa, retek, mogyoró gyermekkoncert
- 19:00 Utcabál a Rulett együttessel
- 21:00 Lotfi Begi 22:30 Dj.Forkman
A rendezvény nem titkolt célja az, hogy népszerűsítsék a hazai halfogyasztást és mindenkinek felhívják a figyelmét az élővizek védelmére.
A hazai halfogyasztás jellegzetességei - írjuk felül a számokat!
Hazai sajátosság, hogy a karácsonyt megelőző időszakra esik a halfogyasztásunk mintegy 35-40 százaléka, aminek eredményeképpen az egyes nagy haltermelők akár az éves forgalmuk 60-70 százalékát ilyenkor bonyolítják. A jelenlegi egy főre jutó éves átlag halfogyasztás szerencsére az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekszik ( jelenleg 6,5 kg/fő), de még most is csak sereghajtók vagyunk az Uniós polgárok 24 kilogrammos átlagfogyasztáshoz képest. A cél az lenne, hogy minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak, ne csak karácsonykor, hanem az év minden napján, egyre többen válasszák a magyar halakat.
Miért érdemes halat fogyasztani?
Amellett, hogy finom, sokféleképpen és gyorsan elkészíthető, rendkívül egészséges is. Érdemes minél többször fogyasztani a magas omega-3 zsírsav, jód-, fluor-, szelén-, foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma miatt. Csökkenti a szívroham kialakulásának a kockázatát, részt vesz a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, segíthet a stressz leküzdésében, mérsékli az időskori szellemi leépülés gyorsaságát, sőt az allergiás megbetegedések megelőzésében is szerepe lehet.
Néhány érdekesség a Harcsafesztivál főszereplőjéről a harcsáról
A harcsa (vagy más nevein folyami harcsa, szürkeharcsa, lesőharcsa, pumaharcsa, sárgaharcsa, pozsárharcsa) a legnagyobb ragadozó halunk, teste csupasz, teljesen pikkelytelen. Színe többnyire fekete vagy szürke, a feje nagy, reszelőre emlékeztető apró tűhegyes fogai vannak (gerebenfogazat). A széles száján a tájékozódást és ízlelést segítő bajusszálak vannak (a felső ajakon, a szájszeglet közelében 2 hosszú, alul 4 rövidebb). Társasan él, a nappalt nyugalmi állapotban tölti, főként éjjel táplálkozik. Kifejlett példányai 1-1,5 méteresek és 10-15 kg súlyúak. Mindenevő, hallal, rákokkal, piócákkal, békákkal, puhatestűekkel táplálkozik, de nem ritka, hogy a nagyobb példányok zsákmányául eshetnek a vízközelben élő kétéltűek, emlősök, vízimadarak is. Hazánkban hitelesen lejegyzett eddigi legnagyobb példánya 113 kg, 230 cm volt.
Kóstold meg te is a harcsából készült ételeket - garantált az ízélmény!
A harcsából sokféle ízletes étel készülhet, és hidd el, ezen a fesztiválon el is készülnek a legnépszerűbbek, legfinomabbak. Szálkamentes, ízletes húsa mindenkit kísértésbe hoz. Képzeld el amint ott rotyog előtted a harcsapaprikás, vagy a hamisítatlanul ízletes harcsa halászlé… Vagy egyik harcsa csipszet ropogtatod a másik után, miközben a roston sülő harcsaszeletet méregeted azt lesve mikorra készülnek el. A káposztás harcsa, a harcsatepertő, a harcsafasírt, vagy a rántott harcsa…Hm… Ugye, milyen ellenállhatatlannak tűnnek?
Akkor ne hagyatkozz tovább a képzelő erődre, inkább látogass el te is a családoddal, barátaiddal a Fonyódi Harcsafesztiválra és tapasztaljátok meg ezt a kihagyhatatlan ízélményt!