Balaton télen-nyáron

Balaton télen-nyáron

A fonyódi kagylós part története

2022. szeptember 27. - Balatonfan

Jártál már a fonyódi - bélatelepi kagylós parton? Ha nem, akkor legközelebb feltétlenül látogasd meg ezt a Balaton déli partján található természeti kincsnek számító helyet, ahol több millió éves geológiai folyamatok emlékeire lelhetsz. A látvány szürreális, hiszen a parton szőnyeget képez a rengeteg kagyló, amihez a hátteret a túlsó parton a Tapolcai-medence tanúhegyei adják.

fonyodi-kagylos-part-kecskekorom-balaton-telen-nyaron1_jpg.jpg

Kép forrása: niklcru.hu

Fonyód-Bélatelep: különleges hely, különleges hangulattal

Bélatelep alapítója Dr.Szaplonczay Manó, aki Somogy vármegye tisztifőorvosa volt és az orvosi tevékenysége mellett sokat tett a balatoni fürdőkultúra fellendítése érdekében. Gróf Zichy Béla az ő kezdeményezésére parcellázott ki a hegyen lévő birtokán 32 telket, ahová megépülhetett az az azóta híres villasor, amit Zichy Béla gróf tiszteletére Bélatelepnek neveztek el. Elsőként a Szaplonczay-villa épült fel 1894-ben, amely ma is megtekinthető a Bartók Béla út 24. szám alatt.

A Bélatelep az évek során, nyaranta nagyon fontos központi hellyé alakult át a politikusok, gyártulajdonosok, jogászok, földbirtokosok, művészek, hírességek körében. Az ide épített villák a mai napig megőrizték jellegzetes vonásaikat, eredeti formájukat. A villák melletti sétányról nyílik a Balaton legszebbnek tartott panorámája - meseszép a tóra, és a túlparti hegyekre: a szőlő borította Szent György-hegy, a romantikus Szigliget, a Badacsony, a hegyes Gulács, és a szelíd Csobánc.

Balatoni kecskeköröm - a legenda

A kecskekörmök keletkezéséről számos legenda él a köztudatban. Talán az egyik legismertebb Garay János regéje nyomán maradt fenn.

A monda egy aranyszőrű kecskéket legeltető gőgös királylányról és az érte epekedő Tókirály fiáról szól, aki miután a lány visszautasította, belehalt a szerelmi bánatba. A király bosszút állt a gyermeke elvesztéséért, megátkozta a lányt és a kecskenyájat. A Balaton vize hatalmas hullámokat vetett: a kecskéket elnyelte a víz, a lányt pedig egy szikla zárta magába. A legenda szerint a tóba veszett kecskenyáj szárazföldre vetett körmeit azóta is meg lehet találni a parton.

Balatoni kecskeköröm - a valóság

A valóság kevésbé romantikus, mert balatoni kecskeköröm valójában egy Pannon-tengerben 5 millió éve élt kagyló - a Congeria ungula caprae - lekoptatott maradványainak a népies elnevezése. A legtöbb a Tihanyi-félszigeten található belőle, de a déli parton, Szántódon és Fonyódon is megtalálhatók.

Miért érdemes Fonyódra látogatnod?

Sokak szerint a fonyódi hegyekről tárul fel a Balaton legszebb panorámája, ami lélegzetelállító látvány. Ha egyszer megtapasztalod ezt az élményt, soha nem tudsz és nem is akarsz szabadulni tőle - folyton visszavágysz. Az északi part csodás tanúhegyei a magyar tenger kékeszöld színű víztükrével, a Vár-hegy, a Sipos-hegy, a legendás bélatelepi villasor alatti sétány varázslatos természetessége magával ragad.

Semmiképpen ne hagyd ki:

  • a Balaton part leghosszabb mólójaként emlegetett fonyódi mólót, ami 464 méteres
  • a Bélatelepi villasort és kagylós partot - a Sipos-hegyi kilátót és a Várhegyi Széplátót
  • a Kripta-villát, ami az örök szerelem háza
  • a Fonyódi Palánkvárat
  • a Fonyódi piacot, ami a délipart legnagyobb piaca

Jártál már a fonyódi - bélatelepi kagylós parton? Nem? Akkor legyen ez a következő úticél, mert ősszel is parádés látvány és élmény vár rád!

 optimalnet-ads-hirdetes-728-90-1_1.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://balatontelennyaron.blog.hu/api/trackback/id/tr1717941014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása