Balaton télen-nyáron

Balaton télen-nyáron

Fonyód, ahogy Szinyei Merse Pál megfestette

2021. december 03. - Balatonfan

zinyei Merse Pál a magyar képzőművészet egyik legkiválóbb alakja. Bár képei egyesítik a profi festő tudását a művész egyéniségével, stílusuk és hangulatviláguk illeszkedik a kor sajátosságaihoz, születésük idejében mégsem értek el harsogó sikert. Nem egyedülálló ez a képzőművészetben, Szinyeiről ez talán azért nem köztudott, mert szerencséjére nemesi család sarja volt, így nem kellett éheznie, mondhatni kedvtelésből festett.

A kezdeti sikertelen fogadtatás után valóban így közelített a festészethez. Ez a szemléletváltás meghozta a gyümölcsét, 1896-ban, néhány újabb képének kedvezőtlen fogadtatása után egyik leghíresebb képe, a Majális átütő sikert aratott. Szinyei Merse Pál beírta nevét a kor híres és elismert festőművészei közé.

A családnak Jernyén volt birtoka, ám az első világháború alatt Szinyei nem tudott oda ellátogatni, így egy barátja javaslatára Fonyódon töltötte a nyarat. Annyira beleszeretett a tájba, hogy a következő nyáron is ellátogatott ide. Az itt töltött idő inspirálóan hatott rá, ebben a két évben kilenc képet festett.

fonyod-szinyei-merse-pal-festmeny-balaton-1.jpg

Szinyei Merse Pál: Szép idő (Derűs idő a Balatonon) - 1917

Nem csodálkozunk azon, hogy Szinyei szerette Fonyódot, és hogy ez a vidék megihlette a művészt. Képeiről az élő Balaton köszön vissza, a növények színvilága lélegzővé teszi az alkotásokat, a viharos tóról készült alkotás pedig felkorbácsolja a néző érzelmeit. Egy csodálatos táj és egy fantasztikus festő találkozásának gyümölcsei azok a képek, amelyek a fonyódi tartózkodás alatt születtek.

A Balatonnak ez a része valóban egy gyöngyszem. Harmóniában van egymással a part és a víztükör, a növényzetnek köszönhetően egyes pontokról nézve olyan, mint egy tengerpart. Képzeljük el, hogy több mint száz évvel ezelőtt milyen megnyugtató lehetett ez a hely, amikor még jóval kisebb volt a nyüzsgés, és érthetjük, hogyan volt képes visszaadni a táj egy festőnek a saját művészetébe vetett hitét.

fonyod-szinyei-merse-pal-festmeny-balaton-3.jpg

Szinyei Merse Pál: A Balaton A Fonyódi Partról - 1916

A Balaton fonyódi partján állva láthatjuk a tanúhegyeket. Itt minden napszakban más arcát mutatja a táj, unatkozni nem tudunk. Izgalmas érdekesség, hogy pont abban az évben épült a település legrégebbi kilátója, a Walkó-kilátó, amikor Szinyei itt töltötte a nyarat – 1916-ban. Fonyód üdülőhellyé válása a múlt század fordulóján kezdődött, s azonnal kedvelt helyévé vált politikusoknak, arisztokratáknak és művészeknek. Nem véletlenül ajánlotta pont ezt a helyet kikapcsolódásra, pihenésre, feltöltődésre Szinyeinek Lippich Elek.

fonyod-szinyei-merse-pal-festmeny-balaton-2.jpg

Szinyei Merse Pál a fonyódi parton festés közben - A fotó a Szinyei Merse család tulajdona

Ha a fonyódi parton járunk, és szeretnénk egy kicsit „beleszippantani” a huszadik század eleji arisztokratikus levegőbe, feltétlenül üljünk le a híres oroszlánfejes padra – garantált lesz az időutazás. Mint már említettük, Szinyei Merse Pál származásának köszönhetően kiváltságos helyzetben volt, megengedhette magának a pihenést mások számára luxusnak számító körülmények között, és azt is, hogy szenvedélyének hódolhasson. Az utókor szerencséje pedig az, hogy ezeknek a körülményeknek hála nem veszítettünk el egy tehetséges festőt, aki így az egyetemes festészet máig meghatározó alakja lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://balatontelennyaron.blog.hu/api/trackback/id/tr6316772276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása