Balaton télen-nyáron

Balaton télen-nyáron

A fonyódi Fácános vár története

2021. május 29. - Balatonfan

Azoknak, akik tartalmas kirándulást terveznek, a fonyódi Fácános vár kitűnő választás. Szeretik a felnőttek és a gyerekek is, ráadásul kulturális értéke is van, szóval mindenki jól érezheti magát.

Ez a bájos építmény egy cölöpvár, a XVI. század közepén épült, majd harminc évvel később a törökök lerombolták.

A vár valódi védelmi vonala abban állt, hogy a külső várudvarba egy külső árkon átívelő felvonóhídon keresztül lehetett bejutni, s a belső udvarra is egy hasonló híd vezetett. Védelmet jelentett még a természet adta akadály is, hiszen ez a terület mocsaras alapra épült, a környező falvakat is csak vízen vagy a bézsenyi földnyelven keresztül lehetett megközelíteni, egészen az 1900-as évekig.

fonyodi-facanos-var-balatoni-kirandulas.jpg

Kép forrása: fonyod.hu

A palánkokra azért volt szükség, mert a török ellen már nem adott elég védelmet a természet, ezért a kőtemplomot palánkkal és árokkal vették körbe, és a terület egy része köré is palánkokat emeltek. A török rombolás után kétszáz évig nem indult újra az élet a területen, ekkorra a várból szinte semmi nem maradt, az idők során elhordták a köveit. Az 1990-es években részben újjáépítették a régészeti feltárások során szerzett információk segítségével. Megépítették fából az őrtornyot, felhúzták a külső palánkfalat és épült egy fahíd is.

fonyodi-facanos-var-balatoni-kirandulas-1.jpg

Aki most odalátogat, első ránézésre egy retró játszóteret lát. Az őrtorony arra a mászókára emlékeztet, amit mi néhány évtizede rakétának hívtunk, csak míg az fémből készült, ennek báját az adja, hogy fából van. Jó időben érdemes ellátogatni ide, fiataloknak romantikus, középkorúaknak nosztalgikus, időseknek pihentető, a gyerekeknek pedig igazi játékos-sportos kaland, ahol várfoglalást is lehet játszani. Aki a környéken jár, mindenképpen nézze meg, ha csak átutazóban van is.

Aki pedig Fonyódon száll meg, ne hagyja ki a programból a cölöpvárat. Garantáltan igazi élmény!

AJÁNLÓ >>: SUNSET RESORT: Magyarország első, Balatonon elhelyezekedő, félautomatizált apartmanszállása!

A bejegyzés trackback címe:

https://balatontelennyaron.blog.hu/api/trackback/id/tr8216575426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása